Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z galaretką i śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT CIEMNY

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki

MASA + DODATKI

mleko 1 i 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
mąka 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
spirytus pół kieliszka
margaryna 1 kostka
śliwki 60 dag
galaretka truskawkowa 3 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z galaretką i śliwkami

Kroki postępowania

1
BISZKOPTY: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i połączyć z masą jajeczną. Piec w 180 st około 25 min.
Krok 1 - Biszkopt z galaretką i śliwkami  foto
2
MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej ilości mleka rozpuścić żółtka, oraz obie mąki. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje odstawić do wystygnięcia.
Krok 2 - Biszkopt z galaretką i śliwkami  foto
3
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysto, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa stanie się szklista. Pod koniec ucierania dodać spirytus.
Krok 3 - Biszkopt z galaretką i śliwkami  foto
4
Masę wyłożyć na zimny placek, a na nią poukładać śliwki.
Krok 4 - Biszkopt z galaretką i śliwkami  foto
5
Przygotować galaretkę.
Krok 5 - Biszkopt z galaretką i śliwkami  foto
6
Zalać tężejącą galaretką i odstawić na chwilę do lodówki. Przepis na galaretkę na opakowaniu (można użyć mniej wody).
Krok 6 - Biszkopt z galaretką i śliwkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 17.03.2016 18:20
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak