Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście twarogowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2 1/2 szkl
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 200 g
twaróg zmielony 150 g
jajko
żółtko jajek
jabłka ok 4 szt

POLEWA

cukier puder 1/2 szkl
sok z czarnej porzeczki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście twarogowym

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Zagnieść ciasto i odstawić na 15 min do lodówki. W tym czasie można obrać i pokroić jabłka w ósemki, wycinając gniazda nasienne.
Krok 1 - Jabłka w cieście twarogowym foto
2
Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i pociąć na paski o szerokości nieco większej niż kawałek jabłka. Kłaść jabłko na końcu i zawinąć, tak aby całe było otulone ciastem. Nadmiar odciąć i posklejać końce dociskając w dłoni. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu można nakłuć widelcem, wtedy nie będzie tak dużej pustej przestrzeni po upieczeniu.
Krok 2 - Jabłka w cieście twarogowym foto
3
Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 minut do lekkiego zrumienienia.
Krok 3 - Jabłka w cieście twarogowym foto
4
Cukier puder rozetrzeć z sokiem, dodając go stopniowo i kontrolując gęstość lukru. Polać po upieczonych ciasteczkach. Mogą być jeszcze ciepłe. Smacznego :)
Krok 4 - Jabłka w cieście twarogowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.03.2016 10:49
Chętnie bym spróbowała.
Ela15 19.03.2016 06:44
ładnie wyglądają i na pewno świetnie smakują
halina17 18.03.2016 23:14
smaczne ; )
Monika-twin 18.03.2016 20:48
Fajny deser.
Ada-Gaba 18.03.2016 20:24
ciekawy przepis
Renataj 18.03.2016 20:06
Wspaniałe pyszności:)
Bernadeta1 18.03.2016 19:23
pyszne słodkości
noninka77 18.03.2016 19:05
Rewelacyjny przepis :)
adelajda 18.03.2016 18:45
Pyszne co nie co do kawki :)
Beatris 18.03.2016 18:05
Aż mi ślinka cieknie na sam widok... Pycha:)
RenataZ-et 18.03.2016 17:56
ale pyszności :)
iziona 18.03.2016 17:10
Nie wiem czemu, ale na pierwszy rzut oka myślałam, że to hot dogi, a ta polewa to keczup :)
Madzai 18.03.2016 16:24
bardzo ciekawe :)
Janina 18.03.2016 15:47
Fajne ciasteczka;))
Edita 18.03.2016 15:21
fajny przepis
Małgorzata Pin 18.03.2016 14:11
Pyszne i piękne babeczki.
mirosława4 18.03.2016 13:56
świetny pomysł
ania2610 18.03.2016 12:39
fajna propozycja!
Wiesława1 18.03.2016 11:45
Świetny pomysł
cukiereczek 18.03.2016 11:11
rewelacyjna przekąska
Czyki 18.03.2016 10:56
super deserek
Aleksandra/Olcia 18.03.2016 10:50
super ,nie tylko jako deser ale także drugie śniadanie (do pracy czy szkoły)
gosia56 18.03.2016 10:28
super wypiek
olkaaa 18.03.2016 09:54
bardzo fajne
wwwiolka 18.03.2016 09:43
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak