Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami
Kroki postępowania
Przygotowanie ciasta:
W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie masy serowej:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 45cmx 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 12 plastrów, które następnie ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie. Na całej powierzchni ciasta powciskać kawałki śliwek i posypać cynamonem.