Przepis i sposób przygotowania na: Satay z kurczaka w sosie curry
Mięso kurczaka kroimy w grubsze paski i delikatnie rozbijamy.
25 g pasty curry mieszamy z 2 łyżkami mleka kokosowego. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso, dokładnie obtaczamy i wkładamy do lodówki.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy resztę pasty curry oraz łyżkę skórki startej z limonki - przesmażamy, a następnie zalewamy resztą mleka kokosowego.
Dodajemy cukier oraz posiekane orzeszki - gotujemy ok. 7 minut aż sos zgęstnieje, a następnie dodajemy 2 łyżki soku z limonki i dokładnie mieszamy. Całość zlewamy z patelni do miski.
Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy do miękkości przygotowane mięso.
Podajemy gorące z sosem, posiekaną kolendrą, świeżym ogórkiem oraz prażoną cebulką.
Smacznego!