Przepis i sposób przygotowania na: Curry z ryżem basmati
Cebulę, czosnek i imbir obrać. Papryczki umyć odciąć im ogonki. Cebulę, czosnek, imbir i papryczki zmiksować na masę. Wymieszać ze sproszkowanymi przyprawami (rozetrzeć najpierw w moździerzu).
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pastę na patelnię, szybko ją podsmażyć (ok. 2 minuty), cały czas mieszając i uważając, aby się nie przypaliła. Następnie dorzucić do podsmażonej pasty pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażyć razem mieszając, aż kurczak się usmaży.
Potem dodać puszkę pokrojonych pomidorów.
Gotować tak długo, aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Na samym końcu dolać mleko kokosowe.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Posypać świeżą pietruszką.