Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

boczek surowy 1,5 kg
olej rzepakowy 1,5 l
pieczarki 8
szalotka 3 sztuki
cukier kryształ 1 łyżka
masło klarowane 1 łyżka
sól gruboziarnista do obsypania boczku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Gorczyca biała cała Prymat
Kolendra cała Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sałatka

seler sałatkowy
ogórki konserwowe kilka sztuk
zielone jabłko 1
koperek świeży

sos chrzanowy

chrzan tarty 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
miód wielokwiatowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3

Kroki postępowania

1
Do młynka (może być do kawy) wsypujemy gałkę, kolendrę oraz gorczycę i mielimy.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
2
Boczek nacinamy, obtaczamy w zmielonych przyprawach, posypujemy solą gruboziarnistą, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 12 godzin do lodówki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
3
Następnie usuwamy nadmiar soli, przekładamy do garnka, zalewamy olejem (do wysokości mięsa) i gotujemy ok. 2 godzin na małym ogniu. Po tym czasie boczek kroimy na grube plastry i obsmażamy z obu stron na odrobinie oleju z gotowania.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
4
Szalotki kroimy na pół i gotujemy 2-3 min w wodzie z odrobiną cukru i soli. Następnie blanszujemy w zimnej wodzie i dzielimy na warstwy i osuszamy. Kapelusze pieczarek obsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle. Dodajemy sól i pieprz, odparowujemy. Na tej samej patelni układamy szalotki krawędziami na dół i smażymy aż krawędzie się zrumienią.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
5
Sałatka: do miski przekładamy seler, pokrojone w paski ogórki oraz zielone jabłko. Posypujemy solą i pieprzem. Całość skrapiamy olejem. Możemy dodać odrobinę świeżego koperku.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
6
Sos chrzanowy: składniki sosu dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
7
Na talerzu robimy krople z sosu na to układamy pieczarki z szalotką, plaster boczku oraz sałatkę. Można ozdobić świeżym koperkiem oraz olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).
Krok 7 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak