Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

pomidory 2
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
pieczarki 140 g
masło 30 g
filet z łososia 200 g
mleko 150 ml
śmietana 30% 100 ml
jajko 4
ser żółty typu edam 50 g
oliwki czarne Smak 10 sztuk
pomidory suszone Smak kilka
olej rzepakowy
szczypiorek 0,5 pęczka
koper 0,5 pęczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Ciasto

mąka pszenna 400 g
masło 200 g
jajko 4
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17

Kroki postępowania

1
Ciasto: z mąki, masła, 3 żółtka, 1 całego jajka, szczypty soli oraz Przyprawy do pizzy zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 10-15 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17 foto
2
Pomidory kroimy w grube plastry (zostawiamy szypułki) i układamy na drugiej blasze wyłożonej pergaminem skropionym olejem. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obydwie blachy wstawiamy na 15 min do piekarnika o nagrzanego do 170̊C.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17 foto
3
Pieczarki dzielimy na ćwiartki i zrumieniamy na patelni z rozgrzanym masłem. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w drobne kawałki łososia i od razu wyłączamy ogień. Do miski wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy jajka, sól oraz pieprz. Mieszamy. Dodajemy łososia z pieczarkami oraz starty ser.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17 foto
4
Na upieczone ciasto wylewamy śmietanę, posypujemy oliwkami oraz paskami suszonych pomidorów. Na wierzch wykładamy upieczone pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150̊C na ok. 20 minut. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem, koperkiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Możemy ozdobić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy, po czym miksujemy i przecedzamy).
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 03.08.2016 19:37
zrobiłam wczoraj i o dziwo nawet mój syn niejadek zjadł. Wyszła pyszna
Kasia Maszewska 02.04.2016 18:40
Robienie tej tarty łączyłam z wielką nadzieją na coś wyśmienitego. Farsz jest przepyszny, będę go stosować w przyszłości do innych dań, natomiast ciasto jest okropne w smaku :( Kruszy się bardzo i jest takie nijakie, mączne? Wszystko zgodnie z przepisem odmierzałam dokładnie każdą porcję składników.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak