Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką

4.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 2 sztuki
drożdże świeże 7 dag
mleko 1,5 szklanki
margaryna 10 dag
cukier wanilinowy 16 gramów

Masa budyniowa:

mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier 4-5 łyżek

Kruszonka:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder ok. 1/2 szklanki
masło lub margaryna 10 dag

Dodatkowo:

jabłka 5-6 sztuk
Cynamon mielony Prymat ok. 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką

Kroki postępowania

1

Rozczyn: Do połowy lekko, ciepłego mleka wkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość delikatnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy - mieszam łyżką.

Krok 1 - Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką foto
2
Dodaję roztrzepane jajka, łączę je z mąką.
Krok 2 - Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką foto
3
Margarynę rozpuszczam i lekko studzę, dolewam do ciasta. Na koniec dodaję wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe letnie mleko - wszystko razem zagniatam i wyrabiam, aż ciasto zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać więcej mąki).
Krok 3 - Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką foto
4

Ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50 minut.

Krok 4 - Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką foto
5

Po tym czasie przekładam ciasto na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkowuję na prostokąt i przenoszę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 35x26cm.

Krok 5 - Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką foto
6

Jabłka kroję na kawałki, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję cynamon i lekko podduszam (ok. 5 minut na małym płomieniu, można dolać łyżkę wody - to zależy od jabłek). Jeśli używamy kwaśnych jabłek, dodajemy cukier do smaku. Jeszcze ciepłe wykładam na ciasto.

Krok 6 - Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką foto
7

W szklance mleka rozpuszczam budynie* i cukier, pozostałe zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam rozrobiony płyn i gotuję budyń. Gorący przelewam na rozłożone jabłka.

*bez cukru

Krok 7 - Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką foto
8

Wszystkie składniki kruszonki mieszam ze sobą i rozcieram w palcach, lekko zagniatając - rozsypuję na warstwę budyniową. Wstawiam ciasto do piekarnika na około 50 minut (temperatura 170 stopni).

Krok 8 - Drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 30.03.2016 20:40
Pyszne ciasto.
Damiano
Damiano 30.03.2016 19:34
smaczne ciasto
Marta1986 30.03.2016 18:24
pysznosci mniam
Konczi 30.03.2016 15:48
Bardzo lubię wszelakie ciasta drożdżowe, wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak