Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

KLOPSIKI JAGLANE

kasza jaglana 1 szkl
woda 2 szkl
szpinak mrożony 450 g
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM

cebule 2 szt
ząbki czosnku 3 szt
mięso mielone wieprzowe 300 g
przecier pomidorowy 3 szkl
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
bazylia
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać zmielone mięso i krótko obsmażyć.
Krok 1 - Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym foto
2
Wlać przecier pomidorowy lub 2 puszki pomidorów bez skóry, dobrze przyprawić i dusić do uzyskania gęstego sosu. Sos dobrze smakuje jak jest lekko pikantny.
Krok 2 - Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym foto
3
Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w osolonej wodzie przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka.
Krok 3 - Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym foto
4
Szpinak rozmrozić na sicie i dokładnie odcisnąć, dodać do przestudzonej kaszy razem z jajkiem i mąką.
Krok 4 - Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym foto
5
Dokładnie wymieszać i formować wilgotnymi dłońmi niewielkie kuleczki. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować 3 min i wyławiać łyżką cedzakową.
Krok 5 - Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym foto
6
Nie przepłukiwać klopsików, tylko od razu podawać razem z przygotowanym sosem. Posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Krok 6 - Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 31.03.2016 20:22
bardzo apetycznie wygląda to jedzonko
benka 31.03.2016 18:13
Ale to apetycznie wygląda :)
Małgorzata Pin 31.03.2016 08:54
Wygląda bardzo ładnie, kolorowo aż chce się jeść.
Poison1988 31.03.2016 08:08
rewelacyjnie wyglądają :)
Alex_M 31.03.2016 06:24
świetny pomysł :)
Renataj 30.03.2016 22:25
Smakowicie się prezentuje:)
Kolorowa 30.03.2016 22:13
Bardzo ciekawe danie !
berys18 30.03.2016 21:36
bardzo malownicza potrawa
Stenka 30.03.2016 21:08
ciekawy przepis
Babeczka35 30.03.2016 20:38
Pyszne danie:)
Wiktoria29 30.03.2016 20:29
fajnie wyglądają, ciekawy pomysł
misia123410 30.03.2016 19:55
Same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak