Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka żytnia pełnoziarnista 100 g
drożdże suche 1 op.
woda ciepła 400 ml
zakwas na żur 100 ml
Majeranek suszony Prymat do smaku
Kminek cały Prymat do smaku
sól pełna łyżeczka
cukier 1 łyżka
smalec miękki 3 pełne łyżki
jajko 1 duże
wędlina wędzona dowolna

Porada

Nazwa chleba wywodzi się z tradycji wypieku z nieoczyszczanej mąki pszennej i żytniej. *Można do wypieku użyć drożdży świeżych albo silnego zakwasu. *Jako "wkładki" można użyć boczku, polędwicy, baleronu lub dowolnej kiełbasy - ja użyłam szynkowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną (najlepiej typ 650) oraz pełnoziarnistą mąkę żytnią (może być żurkowa) - dosypać sól, cukier oraz suche drożdże.
Krok 1 - Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego foto
2
Ciepłą wodę połączyć z zakwasem (sam klarowny płyn bez zawiesiny z mąki).
Krok 2 - Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego foto
3
Do mąki wbić duże jajko (lub dwa małe) i dodać miękki smalec (najlepiej domowy).
Krok 3 - Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego foto
4
Do składników wlać ciepły płyn i krótko zmiksować - tylko do połączenia składników.
Krok 4 - Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego foto
5
Uzyskane ciasto powinno się lekko rozpływać na boki - nie może być zbyt zwarte.
Krok 5 - Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego foto
6
Połowę ciasta przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię.
Krok 6 - Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego foto
7
Wybraną wędzoną wędlinę (w całości albo pokrojoną dowolnie) ułożyć na środku ciasta i posypać przyprawami.
Krok 7 - Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego foto
8
Nakryć pozostałym ciastem i mokrymi dłońmi dokładnie oblepić wędzonkę tworząc kopułkę.
Krok 8 - Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego foto
9
Foremkę włożyć do dużego worka, zawiązać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia,
Krok 9 - Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego foto
10
Chlebek piec 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Upieczony bochenek od razy wyjąć z foremki i ułożyć na kratce, aby odparował.
Krok 10 - Chleb wielkanocny MURZIN ze Śląska cieszyńskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 01.04.2016 10:47
ciekawy wypiek
Ela427 01.04.2016 09:30
fajny pomysł
msmariusz 01.04.2016 09:17
smacznie wygląda
Motorek 31.03.2016 20:45
fajny chlebek
Barbara13 31.03.2016 20:17
super pomysł
Bernadeta1 31.03.2016 20:05
wygląda bardzo apetycznie
Czyki 31.03.2016 19:54
Wygląda bardzo dostojnie i niezwykle smacznie:)
agnieszka214 31.03.2016 19:41
Fajnie wygląda
AZgotuj 31.03.2016 19:40
uwielbiam kuchnię regionalną :)
Aleksandra/Olcia 31.03.2016 19:40
ale super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak