Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BIGOS MYŚLIWSKI (W LŻEJSZYM WYDANIU)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 3 kg
grzyby suszone 50 g
kiełbasa myśliwska 600 g
wino czerwone wytrawne 250 ml
powidła śliwkowe 300 g
przecier pomidorowy 250 g
sól 1 łyżka
pieprz pół łyżeczki
czosnek posiekany 1 ząbek
Kolendra cała Prymat pół łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
kminek pół łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: BIGOS MYŚLIWSKI (W LŻEJSZYM WYDANIU)

1. Kapustę odciskamy i gotujemy, podlewając niewielką ilością wody. Dodajemy liście laurowe.
2. Grzyby moczymy przez około godzinę, a następnie kroimy w paski.
3. Kiełbasę kroimy w pół-talarki. Smażymy na suchej (koniecznie głębokiej) patelni. (Po kilku minutach wytopi się tłuszcz i kiełbasa się nie przypali)
4. Gdy kiełbasa będzie rumiana, wlewamy do niej wodę, w której moczyły się grzyby, dodajemy grzyby i przez 10 minut dusimy pod przykryciem. Gdy powstanie coś w rodzaju sosu, wlewamy wino, dodajemy powidła i przecier pomidorowy oraz ziarna jałowca. Wszystko dusimy przez kolejne 10 minut.
5. W tym czasie pozostałe przyprawy przekładamy do moździerza i dokładnie rozcieramy.
6. Ugotowaną kapustę łączymy z zaprawą, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
7. W razie potrzeby doprawiamy solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.04.2016 10:57
dla mnie pycha :-)
Damiano
Damiano 02.04.2016 09:21
bardzo dobry
Łukasz15 01.04.2016 23:05
Musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak