Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe z jabłkami
Kiedy rozczyn potroił swoją objętość ,dodałem jajka oraz żółtka ubite z pozostałym cukrem olejkiem i cukrem waniliowym. Wyrabiałem ciasto ręką około 15 min ,wlałem letnie roztopione masło i wyrabiałem do czasu ,kiedy tłuszcz całkowicie połączył się z masłem. Ciasto przykryłem ściereczką i odstawiłem na 40 min w ciepłe miejsce.
W tym czasie obrałem jabłka ,pokroiłem w dużą kostkę ,włożyłem do rondelka wsypałem cynamon ,cukier trzcinowy i podsmażałem chwilę. Pod koniec dodałem opakowanie galaretki cytrynowej. Podsmażałem jeszcze 2 min.
Kiedy ciasto wyrosło ,uformowałem z niego wałek (6cm) ,pokroiłem na kawałki (2 cm) i uformowałem okrągłe bułeczki. Na środek każdej umieściłem jabłka ,brzegi bułek posmarowałem żółtkiem. Ułożyłem je na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszce ,zachowując odstępy między bułkami.
Piekłem je w temperaturze 180 stopni C przez 30 min.