Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w ketchupie z cebulą i pieczarkami

5.0
(182)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak przygotować odpowiednią marynatę do karkówki? Odpowiedź znajdziecie poniżej. Karkówka z tego przepisu będzie w sam raz na pyszny obiad. Mięsko jest idealnie doprawione a do tego bardzo soczyste. Polecam!

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kilogram
pieczarki 500 gramów
cebula biała 3 sztuki
ketchup łagodny 450 mililitrów
sok pomidorowy 1-2 szklanki
koncentrat pomidorowy 100 mililitrów
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Tak przygotowaną karkówkę można podać z bagietką, ziemniakami, makaronem, ryżem albo frytkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w ketchupie z cebulą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Karczek pokroić w cienkie plastry i utłuc jak na bitki. Każdy plaster mięsa skropić płynną przyprawą do potraw, ułożyć piętrowo, nakryć folią i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby mięso przeszło smakiem.
Krok 1 - Karkówka w ketchupie z cebulą i pieczarkami foto
2
Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić w półplasterki - posypać granulowanym czosnkiem, majerankiem i pieprzem.
Krok 2 - Karkówka w ketchupie z cebulą i pieczarkami foto
3
Wlać ketchup, sok pomidorowy i dodać koncentrat pomidorowy oraz nieco płynnej przyprawy do potraw.
Krok 3 - Karkówka w ketchupie z cebulą i pieczarkami foto
4
Cebulę dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Krok 4 - Karkówka w ketchupie z cebulą i pieczarkami foto
5
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Krok 5 - Karkówka w ketchupie z cebulą i pieczarkami foto
6
W naczyniu przeznaczonym do zapiekania układać warstwowo plastry mięsa, pokrojone pieczarki i cebulę w sosie pomidorowym. Mnie wyszły trzy warstwy.
Krok 6 - Karkówka w ketchupie z cebulą i pieczarkami foto
7

Naczynie jak najszczelniej owinąć alu-folią i nakryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopniach i zapiekać 1,5 godziny.

Krok 7 - Karkówka w ketchupie z cebulą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GreenMilk 18.05.2016 08:52
Można zrobić z schabu czy musi być Karczek?
alusiek 05.04.2016 08:39
super obiadek
Aleksandra/Olcia 04.04.2016 18:20
pycha obiad
Babeczka35 04.04.2016 17:21
Smaczne danie:)
Pani Domu 04.04.2016 15:56
pysznie wygląda
Futka 04.04.2016 15:10
Przepyszna karkóweczka :)
Czyki 04.04.2016 14:52
Penie smakuje wyśmienicie:)
Maridka19 04.04.2016 14:11
Bardzo smaczna propozycja :)
Małgorzata92 04.04.2016 11:16
Lubię takie dania :)
Malinka 04.04.2016 11:16
Takie mięsko na obiad to świetna propozycja!
AZgotuj 04.04.2016 10:29
Na pewno pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak