Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 500 g
cebula szalotka 3 szt.
czosnek 1 ząbek
kajzerka 1 szt.
mleko (do namoczenia bułki)
jajko 1 szt.
chrzan 1 łyżka
grzyby suszone 1,5 łyżeczki (zmielonych)
sos sojowy 1 łyżka
koperek 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat (do panierki)
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami

Kroki postępowania

1
Dzisiejsza propozycja to smakowite i aromatyczne kotleciki z piersi indyka z dodatkiem chrzanu i suszonych grzybków. Kotleciki są bardzo pożywne, soczyste i delikatne. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Szalotki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je delikatnie na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz 1,5 łyżeczki zmielonych grzybków suszonych*.
Studzimy zawartość patelni.

* Zmielone grzybki są świetną przyprawą do mięs, zup i sosów - wystarczy, że suszone grzyby zmielimy w młynku do kawy :)
Krok 1 - Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami foto
2
Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ostudzoną cebulkę z grzybkami, namoczoną w mleku kajzerkę, chrzan, koperek, majeranek i żółtko - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Na koniec do masy dodajemy pianę ubitą z białka i delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami foto
3
Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je bułce tartej.
Krok 3 - Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami foto
4
Kotlety smażymy z obu stron na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się z klasycznym puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Mogą być także pożywnym i smakowitym dodatkiem do domowego hamburgera :)

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 04.11.2016 23:51
pyszny obiadek
IZABELA29 26.07.2016 21:13
pyszne kotleciki
asiatok 04.05.2016 23:49
Wow! z chrzanem....robi się ciekawie
ben-ka 10.04.2016 14:10
I bez dodatku grzybów bym zjadła.
kd045 05.04.2016 07:43
W sam raz na obiad
IKrakowianka 04.04.2016 20:57
fajne połączenie
Ania321 04.04.2016 19:47
Bardzo apetyczne :)
ilka01 04.04.2016 19:42
pyszności :)
wyattearp 04.04.2016 19:37
pyszne kotleciki
Bernadeta1 04.04.2016 19:16
pyszne mielone kotlety
Babeczka35 04.04.2016 17:20
Pyszne mięsko:)
mirosława4 04.04.2016 17:09
szybkie do przygotowania a jakie smaczne :)
Marta Ryżek-Kalkowska 04.04.2016 16:59
Wygląda smacznie.
KORAL 04.04.2016 15:18
Ale apetyczne...:)
gosia1988 04.04.2016 15:17
Ale smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak