Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

5.0
(43)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NALEŚNIKI

mąka 500 g
mleko 100 ml
woda gazowana 350 ml
jajko 2 szt
sól szczypta
olej do smażenia

FARSZ

kapusta kiszona 500 g
pieczarki 500 g
mięso mielone 300 g
cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
olej 2 łyżki
sól
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw

DODATKOWO

jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
margaryna

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie wlewamy mleko i wodę mineralną gazowaną. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta naleśnikowego. Patelnie minimalnie natłuszczamy olejem i smażymy cienkie naleśniki.
Krok 1 - Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami foto
2
Cebule obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia.
Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem, oraz wciskamy czosnek. Smażymy przez ok. 7 minut, co chwilę mieszając.
Gotowe mięso z cebulą przekładamy do miski.
Krok 2 - Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami foto
3
Na tej samej patelni smażymy obrane i starte na tarce w plastry pieczarki. Smażymy je do momentu, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Na koniec przyprawiamy solą.
Krok 3 - Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami foto
4
Gotowe pieczarki przekładamy do miski z mięsem.
Krok 4 - Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami foto
5
Kapustę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotową kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski.
Krok 5 - Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami foto
6
Całość dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami foto
7
Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w tradycyjne krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.

Krok 7 - Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami foto
8
Na patelni rozpuszczamy olej i margarynę i smażymy nasze krokiety z obu stron do zrumienienia bułki tartej.
Podajemy z barszczem czerwonym do picia.
Krok 8 - Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 06.04.2016 08:48
bardzo dobre krokiety
kd045 06.04.2016 06:11
Smakowity przepis
ilka01 05.04.2016 21:20
super krokiety
sezamek 05.04.2016 19:20
Pyszne są :)
Łukasz15 05.04.2016 18:45
Uwielbiam takie krokiety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak