Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z soczewicą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
soczewica czerwona 10 dag
mięso mielone indycze 30 dag
jajko 1 sztuka
kasza manna 1 łyżka
masło 2 łyżki
przecier pomidorowy 1 słoik 340 gram
przyprawy

Dodatkowo

makaron

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z soczewicą

Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, następnie dodać 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej uformować malutkie klopsiki.
Marchew, pietruszkę i seler pokroić w grubsze słupki i delikatnie przesmażyć na maśle, następne zalać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości soczewicy. Kiedy soczewica jest miękka z wywaru wyjąć marchewkę i pozostałe warzywa , a soczewicę zmiksować do zmiksowanej zupy dolać przecier pomidorowy i klopsiki, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i włożyć wcześniej wyjętą marchew. Gdyby zupa była za gęsta, należy dolać 1 szklankę wody bo to nie ma być zupa krem.
Makaron ugotować osobno w dużej ilości osolonego wrzątku po ugotowaniu odcedzić.
Makaron ułożyć w talerzu i zalać gorącą zupą przed podaniem posypać zieleniną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 20.03.2016 13:10
fajna zupka
Ewelina1991 20.03.2016 09:57
apetycznie wygląda
IZABELA29 20.03.2016 09:18
pysznie wygląda
gosia56 20.03.2016 08:56
robiłam podobną zupkę
Iwusia 19.03.2016 23:49
smakowicie się zapowiada
Wafelek2601 19.03.2016 22:29
Bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak