Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z soczewicą
Marchew, pietruszkę i seler pokroić w grubsze słupki i delikatnie przesmażyć na maśle, następne zalać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości soczewicy. Kiedy soczewica jest miękka z wywaru wyjąć marchewkę i pozostałe warzywa , a soczewicę zmiksować do zmiksowanej zupy dolać przecier pomidorowy i klopsiki, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i włożyć wcześniej wyjętą marchew. Gdyby zupa była za gęsta, należy dolać 1 szklankę wody bo to nie ma być zupa krem.
Makaron ugotować osobno w dużej ilości osolonego wrzątku po ugotowaniu odcedzić.
Makaron ułożyć w talerzu i zalać gorącą zupą przed podaniem posypać zieleniną.