Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik puszysty bez spodu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

twaróg zmielony śmietankowy 750 g
mleko 200 ml
śmietana kremówka 180 ml
jajko 6 szt.
masło 50 g
budyń waniliowy 3 pełne łyżki
cukier drobny 1 szkl.
sól 1/4 łyżeczki

Porada

Przed podaniem sernik posypać cukrem pudrem albo polać stopioną czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik puszysty bez spodu

Miałki twaróg śmietankowy przełożyć do dużej miski, dodać żółtka, stopione lub bardzo miękkie masło, sól, sypki budyń i połowę cukru - wszystko zmiksować na gładką jednolitą masę dolewając mleko połączone z kremówką.
Masa serowa będzie rzadka, ale taka ma być.

Z białek ubić sztywną pianę i utrwalić ją dosypując cukier. Miksować jeszcze kilka minut, po czym ostrożnie połączyć pianę z masą serową i dokładnie połączyć.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia albo dość grubo posmarować masłem i posypać drobną bułką tartą - wylać masę sernikową.
Piec 60-75 minut w temp. 165-170*C i pozostawić do przestygnięcia w otwartym piekarniku.

Sernik ostudzony do temp. pokojowej włożyć na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sliwka 21.03.2016 12:51
Uwielbiam takie serniczki;))
Małgorzata Pin 21.03.2016 11:45
Ładnie wygląda, na pewno rewelacyjnie smakuje.
agnieszka214 21.03.2016 10:42
Moje ulubione ciasto ciasto
Krzysztof15 21.03.2016 10:29
bardzo lubię
dodi 21.03.2016 10:07
ślicznie się prezentuje
misia123410 21.03.2016 10:06
jakie pyszności
Malinka 21.03.2016 09:36
To dopiero nazywa się sernik!
Franciszek 21.03.2016 00:24
dobry do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak