Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalejdoskop

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

białko 9 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej rzepakowy 1 szklanka

Dodatkowo

żółtko jajek 4 sztuki
mąka tortowa 2 łyzki
mak 2 łyżki
kakao 2 łyżki
kisiel truskawkowy 1 sztuka
galaretka cytrynowa 2 sztuki
galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
galaretka agrestowa 1 sztuka
śmietana 30% 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kalejdoskop

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywno z dodatkiem, szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy, następnie dodać przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać na koniec dodać olej.
Ciasto podzielić na cztery części
- do pierwszej dodać żółtka jajek i dodatkową mąkę
- do drugiej mak
- do trzeciej kakao
- do czwartej kisiel
Krok 1 - Kalejdoskop foto
2
Ciasto z dodatkami wymieszać, formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na środku wylać 1 łyżkę ciasta, następne ciasta lać kolejno jak przy wylewaniu "Zebry" do momentu wykończenia ciasta. Piec w temp. 180 st około 40 minut.
Krok 2 - Kalejdoskop foto
3

Galaretki bez cytrynowej rozpuścić osobno i odstawić do zastygnięcia. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić do wystudzenia do gęstniejącej, ale jeszcze płynnej galaretki dodać śmietanę i chwilę razem wszystko ubijać. Kolorowe galaretki po zastygnięciu pokroić w kostkę i dodać do masy cytrynowej.
Krok 3 - Kalejdoskop foto
4
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki na dolnym wyłożyć masę cytrynową i przykryć drugim, odstawić do zastygnięcia.

Po zastygnięciu ciasto można polać polewa czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Kalejdoskop foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.03.2016 10:52
ciekawy przepis
agnieszka214 22.03.2016 09:54
Apetycznie wygląda fajny do kawy
Ewelina1991 22.03.2016 08:15
pięknie wygląda
ben-ka 22.03.2016 08:03
Jak tu dużo wszystkiego:)
Krystyna32 22.03.2016 07:50
pyszności :)
Krzysztof15 22.03.2016 07:05
pyszne ciacho
Franciszek 22.03.2016 00:30
pyszne do kawy
Barbara13 21.03.2016 23:20
Fajne ciacho
Iwusia 21.03.2016 23:08
bardzo urokliwe ciacho
w mojej kuchni 21.03.2016 22:28
same rarytaski deserowe
Ada-Gaba 21.03.2016 21:58
wspaniale ciasto
Megg 21.03.2016 21:34
super ciacho :-)
IKrakowianka 21.03.2016 21:03
wygląda idealnie
Lis 21.03.2016 20:05
Wygląda wspaniale:)
IZABELA29 21.03.2016 19:37
pysznie wyszło
Stenka 21.03.2016 19:19
Fajne ciasto
sliwka 21.03.2016 18:53
Wow, piękne i smaczne ciacho;))
Marta1986 21.03.2016 18:48
piekne ciasto
cukiereczek 21.03.2016 18:15
trochę pracy trzeba włożyć w to ciasto, ale efekt rewelacyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak