Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w marchewce z groszkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nogi z królika 4 szt
ząbki czosnku 2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
rozmaryn świeży 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka
mąka pszenna
cebula 1 szt
marchewki 3 szt
pietruszka 1 szt
groszek konserwowy 1/2 szkl
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
śmietana 30% 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w marchewce z groszkiem

Kroki postępowania

1
Mięso z królika natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i skropić olejem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Krok 1 - Królik w marchewce z groszkiem foto
2
Królika obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem.
Krok 2 - Królik w marchewce z groszkiem foto
3
Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Wrzucić na patelnię na której smażył się królik i krótko obsmażyć warzywa.
Krok 3 - Królik w marchewce z groszkiem foto
4
Przełożyć do królika i całość zalać wodą, tak aby wszystko znalazło się pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Wrzucić liść laurowy i dusić pod przykrywką, aż warzywa zmiękną. W miarę potrzeby dolać więcej płynu.
Krok 4 - Królik w marchewce z groszkiem foto
5
Pod koniec dodać groszek, wlać kremówkę i doprawić.
Krok 5 - Królik w marchewce z groszkiem foto
6
Dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa.
Podałam z ziemniakami. Smacznego :)
Krok 6 - Królik w marchewce z groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 24.03.2016 11:03
bardzo smaczny obiad
Ewelina1991 24.03.2016 10:04
w takim wydaniu jeszcze niejadłam- warto spróbować ;-)
Anna169Hosz 24.03.2016 09:49
Pyszna wersja królika:)
KORAL 24.03.2016 09:41
Lubię marchewką z groszkiem :)
gosia56 24.03.2016 09:34
oj zjadłabym królika jak byłam dzieckiem to mi się takie mięsko przejadło a teraz mi go brakuje
Habibi 24.03.2016 09:15
Fajna opcja :) U nas zazwyczaj jest w sosie śmietanowym albo porowym :)
krokus 24.03.2016 07:45
Moja mama często tak podawała królika , smak dzieciństwa
Marta1986 24.03.2016 07:41
apetycznie wygląda
jagoda5913 24.03.2016 00:30
smaczne danie
2milutka 23.03.2016 22:35
Pyszna potrawka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak