Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops faszerowany kaszą gryczaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 60 dkg
grzyby suszone 6 szt
jajko 1 szt
kasza gryczana 1 saszetka
masło 2 łyzki
bułka czerstwa 1 szt
cebula 1 szt
śmietana 30% 3/4 szkl
mąka pszenna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Klops faszerowany kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
Grzyby namoczyć w wodzie ( 2 szklanki) na 2 godziny. Ugotować w tej samej wodzie , osączyć i posiekać
Krok 1 - Klops faszerowany kaszą gryczaną foto
2
Kaszę w saszetkach ugotować. Wywar z grzybów gotować dotąd aż pozostanie około 1 szklanka, dodać kaszę , grzyby, masło, sól,pieprz, podgotować. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dodać do kaszy, wymieszać.
Krok 2 - Klops faszerowany kaszą gryczaną foto
3
Bułkę namoczyć w wodzie , odcisnąć , dodać do mięsa mielonego, dodać jajko, kucharek, pieprz, sól. Wszystko dokładnie wymieszać
Krok 3 - Klops faszerowany kaszą gryczaną foto
4
Mięso rozłożyć na tacy posypanej bułką tartą. Uformować kwadrat na środku położyć kaszę.
Krok 4 - Klops faszerowany kaszą gryczaną foto
5
Mięso zwinąć i połączyć brzegi. Całość zawinąć w papier do pieczenia.Włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku 30min w temperaturze 180 stopni. Następnie śmietanę wymieszać z mąką, polać nią odwiniętego z papieru klops i wstawić na 20 min do piekarnika.
Krok 5 - Klops faszerowany kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 16.04.2016 18:48
Robię podobny, pyszny jest :)
Beatris 16.04.2016 17:59
Apetycznie przygotowane mięsko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak