Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik kajmakowy z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO MIODOWE

mąka pszenna 3 szkl
cukier puder 3/4 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
miód prawdziwy 2 łyżki
masło 200 g
jajko 2 szt

SER KAJMAKOWY

twaróg zmielony 500 g
masa kajmakowa 200 g
masło 100 g
jajko 2 szt
budyń śmietankowy 1 op

MASA JABŁKOWA

jabłka 1 kg (waga po obraniu)
galaretka agrestowa 2 szt
woda 1 szkl

POLEWA

masa kajmakowa 3 łyżki
orzechy włoskie 100 g

Porada

Masa jabłkowa będzie miała ładny, zielony kolor jeżeli wybierzemy jabłka, które nie ciemnieją po obraniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik kajmakowy z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać jajka, miód i masło. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 23x33cm i każdy upiec oddzielnie po 10-15min w 180*C. Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie.
Krok 1 - Miodownik kajmakowy z jabłkami foto
2
Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć masło,cukier i kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze.
Krok 2 - Miodownik kajmakowy z jabłkami foto
3
Jeszcze gorącą masą wylać na pierwszy blat miodowego ciasta, wyrównać i przykryć drugim, lekko dociskając.
Krok 3 - Miodownik kajmakowy z jabłkami foto
4
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Ciepłe i gęste jabłka wyłożyć na ciasto przykrywając trzecim blatem.
Krok 4 - Miodownik kajmakowy z jabłkami foto
5
W rondelku rozpuścić masę kajmakową i wsypać orzechy. Dokładnie wymieszać i szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie. Smacznego :)
Krok 5 - Miodownik kajmakowy z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 20.04.2016 15:59
wspaniały - wygląda rewelacyjnie!
Pani Domu 20.04.2016 14:31
wspaniałe ciasto
luna76 20.04.2016 11:03
ideał!!!! :)
Ada-Gaba 20.04.2016 09:26
rewelacyjne ciasto
Małgorzata Pin 20.04.2016 09:10
Piękne, idealne ciacho.
IKrakowianka 20.04.2016 08:52
wygląda super!!
Babeczka35 19.04.2016 22:01
Super ciasto;)
Katarzyna59 19.04.2016 20:48
Wspaniałe ciacho!!
Renataj 19.04.2016 20:43
Ciasto prezentuje się wspaniale:)
halina17 19.04.2016 20:34
Smacznie wygląda ciasto.
agnieszka214 19.04.2016 20:04
Smakowite ciasto mniam
MałaMi89 19.04.2016 18:58
Ciasto doskonałe! :)
Franciszek 19.04.2016 18:44
Dobry do kawy
noninka77 19.04.2016 18:23
Ładnie się prezentuje :)
mirosława4 19.04.2016 18:01
ciekawe to ciasto warte wypróbowania
Janina 19.04.2016 17:41
Świetne ciasto;))
cukiereczek 19.04.2016 17:40
rewelacyjne ciasto
Beatris 19.04.2016 17:01
Wygląda bardzo kusząco, z chęcią zjadłabym kawałeczek:)
Stenka 19.04.2016 16:52
smaczne ciasto
Maridka19 19.04.2016 15:58
Super ciasto :)
Wiktoria29 19.04.2016 15:38
zjadłabym kawałek
Benita 19.04.2016 15:28
cudny deser
Ania321 19.04.2016 14:54
Pyszne ciasto :)
AZgotuj 19.04.2016 14:10
ta zielona warstewka jest wspaniała :)
ben-ka 19.04.2016 14:05
Podoba mi się, ciekawe połączenie z tymi jabłkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak