Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brioszka z dżemem morelowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki ciasto

mąka pszenna 370 g
drożdże świeże 50 g
cukier 50 g
mleko 100 ml
jajko 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
masło 150 g
dżem morelowy 1/3 słoiczka

Polewa

biała czekolada 50 g
śmietana 30% 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Brioszka z dżemem morelowym

Z drożdży robimy zaczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, zaczyn z drożdży, sól i jajka. Wymieszać składniki. Najlepiej mikserem. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas miksując.
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Formować placki, w środek wkładać po 1 łyżce dżemu morelowego, zlepiać brzegi i formować kulkę. Układać w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Piec przez 30 minut.

Polewa: do małego garnuszka wlać śmietankę kremową 30%, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę (u mnie z orzechami). Podgrzewać na małym ogniu, non stop mieszając, aż czekolada się roztopi. Sos wystudzić i polać nim ciasto.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 21.04.2016 16:36
coś pysznego!
Iwusia 20.04.2016 23:16
wspaniałe bułeczki do tego gorące mleko i kolacja idealna :)
norweska20 20.04.2016 23:05
pyszności nam serwujesz
MAR3STA 20.04.2016 21:54
brzmi znakomicie
Wacław 20.04.2016 21:24
smaczna bułeczka :-)
RenataZ-et 20.04.2016 19:58
super propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak