Przepis i sposób przygotowania na: Brioszka z dżemem morelowym
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, zaczyn z drożdży, sól i jajka. Wymieszać składniki. Najlepiej mikserem. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas miksując.
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Formować placki, w środek wkładać po 1 łyżce dżemu morelowego, zlepiać brzegi i formować kulkę. Układać w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Piec przez 30 minut.
Polewa: do małego garnuszka wlać śmietankę kremową 30%, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę (u mnie z orzechami). Podgrzewać na małym ogniu, non stop mieszając, aż czekolada się roztopi. Sos wystudzić i polać nim ciasto.
Smacznego!