Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki młode 4 duże
boczek wędzony kilka plasterków
ser żółty do posypania
masło 2 łyżki
oregano szczypta
Bazylia suszona Prymat szczypta
ząbek czosnku 1
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem

Ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżąca wodą i podgotować w mundurkach około 10-15 minut tak, aby był ugotowany na półtwardo. W tym czasie zrobić masło czosnkowe: masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać zioła i doprawić solą i pieprzem. Ostudzone ziemniaki poprzekrawać w poprzek w kilku miejscach uważając, aby do końca nie przeciąć ziemniaka. W nacięte miejsca powkładać plasterki boczku. Na każdy ziemniak położyć masło i posypać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i zapiekać ziemniaki aż ser się zarumieni. Podawać z ulubioną sałatką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 21.04.2016 12:07
pyszności :)
Pani Domu 21.04.2016 12:00
lubię takie ziemniaczki
Anna169Hosz 21.04.2016 11:32
Smakowicie wyglądają.
w mojej kuchni 21.04.2016 09:35
same pyszności na talerzu
Marta1986 20.04.2016 21:34
bardzo dobre
gosia1988 20.04.2016 21:17
Fajne danie na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak