Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pod kruszonką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadzienie

jabłka 8-10 szt
cukier brązowy 1-2 łyżki
sok z cytryny 1/4 szt
masło 1-2 łyżki

Kruszonka

mąka pszenna 1 szklanka
masło 1/2 kostki
cukier brązowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pod kruszonką

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość tubą kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, sok z cytryny i cukier i smażymy jabłka około 15-20 minut.

Jabłka mają się zarumienić ale nie powinny się zbytnio rozpadać. Jabłka odstawiamy. W miseczce łączymy ze sobą przesianą mąkę, masło i cukier.

Delikatnie rozcieramy wszystkie składniki między palcami aż do uzyskania kruszonki. 4 mini foremki lub 1 naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy jabłka, a na nich rozsypujemy powstałą kruszonkę.

Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Upieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika i serwujemy gorące z sosem waniliowym, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 22.04.2016 17:04
muszę zrobić, mniam
Róża1 22.04.2016 16:35
pyszny deserek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak