Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa brukselkowa z kurczakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 2 litry
pierś z kurczaka 1 szt.
nogi z kurczaka 1 szt.
brukselka 400 g
marchewka 2 szt.
kalafior 1/3 szt.
fasola szparagowa 1 garść
cebula biała 1 szt.
śmietana 4 łyżki
masło 1 łyżka
cząber 1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt.
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
sól i pieprz
sos sojowy słodki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa brukselkowa z kurczakiem

Kroki postępowania

1
Dzisiaj zapraszam na smakowitą i aromatyczną zupę brukselkową z kawałkami kurczaka i warzywami. Zupa jest bardzo pożywna i z pewnością może być serwowana jako danie główne. Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz zajadam ją z przyjemnością, gdyż jest smaczna, zdrowa i zawiera mnóstwo błonnika, który reguluje trawienie i sprawia, że czujemy się syci :)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją maśle. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej brukselkę, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz fasolkę szparagową i smażymy wszystko przez chwilę dla wydobycia smaku.
Krok 1 - Zupa brukselkowa z kurczakiem foto
2
Do gotującego się bulionu dodajemy pierś i nóżkę z kurczaka oraz liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotujemy na małym ogniu około 15 minut (podczas gotowania ściągamy powstający szum). Po tym czasie obieramy mięso nogi od kości i wraz z piersią z kurczaka kroimy je na mniejsze kawałki, które na chwilę odstawiamy.
Krok 2 - Zupa brukselkowa z kurczakiem foto
3
Podsmażone warzywa wkładamy do bulionu, dodajemy cząber, czosnek staropolski, koperek oraz pietruszkę i gotujemy wszystko do momentu nabrania przez warzywa odpowiedniej miękkości.
Krok 3 - Zupa brukselkowa z kurczakiem foto
4
Następnie do zupy dodajemy kawałki mięsa, zabielamy ją zahartowaną śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem (czarnym i cayenne).

Gotową zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Jako dodatek polecam także muffinki kuskusowe.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Zupa brukselkowa z kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bottishelly3 23.09.2016 13:34
Uwielbiam takie zupy. często gotuję podobne. Przy tej zupie miałam problem ze smakiem musiałam się trochę na kombinować by wydobyć odpowiedni smak. Zupa sama w sobie trochę jałowa ale jak się odpowiednio przyprawi jest ok. Skorzystam z tego przepisu jeszcze ale na swoich warunkach :)
Kolorowa 26.04.2016 18:07
Pyszna zupka ;)
mysza75 25.04.2016 12:29
pyszna zupka bardzo takie lubię
olkaaa 25.04.2016 12:24
bardzo fajna
AZgotuj 25.04.2016 12:14
przepyszna, kocham jarzynowe zupy :)
Alex_M 25.04.2016 11:34
dobra zupka :)
Ola1984 25.04.2016 11:21
Pyszna zupka :)
luna76 25.04.2016 11:11
rewelacyjna zupka !!! :)
Mniam 25.04.2016 10:59
Jak wygląda, tak smakuje - rewelacyjnie!
w mojej kuchni 25.04.2016 10:54
pyszne danie do zjedzenia
Małgorzata Pin 25.04.2016 10:45
Piękna, kolorowa i zdrowa.
Krystyna32 25.04.2016 10:27
pyszna zupka
Ania321 25.04.2016 10:26
Bardzo apetyczna zupka :)
RenataZ-et 25.04.2016 09:40
bardzo lubię takie zupy
ilka01 25.04.2016 09:14
pyszności :)
Ewelina1991 25.04.2016 09:05
apetyczna zupa
IZABELA29 25.04.2016 08:49
przepyszna zupka
2milutka 25.04.2016 08:14
uwielbiam!!!
berys18 25.04.2016 08:00
bardzo smacznie wygląda
Maridka19 25.04.2016 06:09
Zdrowa i smaczna zupka . A do tego pięknie podana :)
Łukasz15 24.04.2016 21:34
Bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak