Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa nutella

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy laskowe 200 gram
kakao 4 łyżki
miód 4 łyżki
mleko 1/2 Szklanki (około)
masło 50 g

Porada

Nutella gęstnieje w lodówce, więc można zrobić odrobinę rzadszą.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa nutella

Mleko zagotować, przestudzić. masło rozpuścić, przestudzić.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż skórka na nich zbrązowieje.
Orzechy wysypać na lnianą ściereczkę i pocierając dłonią o orzechy pozbawić ich skorek (dzięki temu pozbędziemy się goryczki; )
Orzechy wrzucić do blendera (najlepszy będzie taki o dużej mocy) i zmielić na pył.
Następnie dodać resztę składników (mleka dodajemy tyle, jaką chcemy mieć konsystencję)- blendujemy.
W razie potrzeby można dodać większą ilość miodu.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak