Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno- żytni

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka żytnia 250 g
woda 500 ml
drożdże suche 8 g
otręby żytnie 70 g
cukier 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno- żytni

Kroki postępowania

1
Najpierw waga idzie w ruch, odmierzamy przesianą mąkę pszenną i żytnią, .
Krok 1 - Chleb pszenno- żytni foto
2
Wsypujemy drożdże instant.
Krok 2 - Chleb pszenno- żytni foto
3
Dodajemy otręby żytnie. Wsypujemy sól i cukier.
Krok 3 - Chleb pszenno- żytni foto
4
Zalewamy ciepła wodą i miksujemy ( końcówka hak). Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką.
Krok 4 - Chleb pszenno- żytni foto
5
Minęło 2 godziny, ponownie wyrabiam ciasto. Formę prostokątną do babki obsypuje mąką i przekładam ciasto, nacinam je nożem. Zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto przerosło formę, lekko skrapiam wodą i wkładam do pieca Piekę 45 minut w 190 stopniach, potem zmniejszam na 180 i piekę jeszcze 30 minut. Pyszny chlebuś wyszedł polecam.
Krok 5 - Chleb pszenno- żytni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 10.04.2016 10:52
Fajny przepis :)
SmakolykiJoanny 08.04.2016 19:45
Robiłam też na zakwasie ale hodowanie nie wychodzi mi bo zapominam :P
adelajda 08.04.2016 19:42
Domowe pieczywo najlepsze
Mama niejadka 08.04.2016 19:26
Super domowy chlebek
ilka01 08.04.2016 13:49
super chlebek
Wiktoria29 08.04.2016 13:36
lubię taki chleb mieszany, ale wolę wersje na zakwasie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak