Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i kurczakiem
Przepis na zapiekankę ze szpinakiem, ziemniakami i kurczakiem w kremowym sosie i pod serową pierzynką. Uniwersalne danie, które jest bardzo smaczne, sycące i ekonomiczne.
Jeśli chcecie mieć pewność, że w Waszej zapiekance ze szpinakiem ziemniaki nie będą surowe możecie wcześniej je ugotować.
Kroki postępowania
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na łyżce masła.
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Podsmażyć na reszcie masła z rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Na samym spodzie ułożyć połowę ziemniaków i pokrojoną w piórka cebulę. Na ziemniaki wyłożyć mięso, następnie szpinak.
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i wymieszać.
Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków, zalać przygotowanym sosem i posypać serem. Przykryć folią.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Zdjąć folię, dopiekać jeszcze 10-15 minut, aby ser się zarumienił. Smacznego!