Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
masło 3 łyżki
jabłka 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier 3 łyżki
sól do smaku
śmietana 12% 2 łyżki
cytryna 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z jabłkami

Mąkę przesypać do miski, dodając szczyptę soli. Przygotować ok pół szkl. gorącej wody i rozpuścić w niej łyżkę masła. Dodać do mąki i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na stolnicy, podsypując troszkę mąki. Wyciąć kółka.
Jabłka: Należy umyć, obrać i posiekać w kostkę. Podsmażyć na łyżce masła, dodając cukier. Po wystygnięciu dodać bułkę tartą.
Na wycięte pierogi nakładać jabłka i formować. Przygotowane pierogi należy ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Posmarować stopionym masłem.
Piec 15 min w temp 190 stopni.
Śmietanę wymieszać z pozostałym cukrem i skórką z cytryny. Podawać do pierożków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 11.04.2016 22:34
Super pyszne pierożki
gosia1988 11.04.2016 22:08
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak