Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmużowo- dyniowe bułki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka chlebowa 300 gram
mąka żytnia 200 gram, razowa
olej 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
woda 1 i 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
jarmuż 300 gram
puree z dyni 120 gram
kurkuma 1/3 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

DPDATKOWO

sezam do posypania
jajko do smarowania

Porada

Osobiście uwielbiam domowe pieczywo, dlatego często je przygotowuję. Te sezonowe bułeczki nie tylko pysznie smakują, ale też fajnie wyglądają w przekroju! Polecam takie zestawienie smaków i kolorów:).

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmużowo- dyniowe bułki

Kroki postępowania

1
Jarmuż przepłukujemy. Następnie obgotowujemy go w lekko osolonej wodzie. Gdy stanie się miękki wyjmujemy go, studzimy i dokładnie odsączamy z wody (delikatnie wyciskamy tę wodę). Tak przygotowany drobno kroimy.
Wodę delikatnie podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki chlebowej. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę chlebową, żytnią, sól i olej. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.
Krok 1 - Jarmużowo-  dyniowe bułki foto
2
. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Po tym czasie dzielimy je na połowę. Do pierwszej połowy dokładamy jarmuż, a do drugiej kurkumę i dynię
Krok 2 - Jarmużowo-  dyniowe bułki foto
3
Obie części ciasta zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru zielonego i żółtego. Gotowe ciasta przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Jarmużowo-  dyniowe bułki foto
4
Po wyrośnięciu ciasto jarmużowe i dyniowe wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąty tej samej wielkości, o grubości około 1 cm.
Krok 4 - Jarmużowo-  dyniowe bułki foto
5
W dalszej kolejności ciasta nakładamy na siebie i zwijamy roladę. Otrzymaną roladę kroimy pod skosem na około 8-10 części. Powstałe zakręcone bułeczki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut w 180°C do zrumienienia.
Gotowe studzimy i zajadamy.
Krok 5 - Jarmużowo-  dyniowe bułki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 12.04.2016 20:49
super przepis
olkaaa 12.04.2016 19:15
Ciekawy przepis.
gusia1000 12.04.2016 19:03
na pewno dobre.
Ania321 12.04.2016 18:41
Świetny przepis :)
Benita 12.04.2016 17:07
WYGLĄDAJĄ ZNAKOMICIE
MałaMi89 12.04.2016 17:02
Świetnie wyglądają i na pewno są smaczne (niedawno spróbowałam jarmużu, a dynię lubię od zawsze;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak