Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na Chrzest

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1 łyżka

Biszkopt kokosowy

wiórki kokosowe 200 g
cukier 3/4 szklanki
sok z cytryny 2 łyzki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
białko 5 sztuk

Krem

brzoskwinie w puszce 1 sztuka
masło 2 kostki
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 5 sztuk

Masa maślana

białko 4 sztuki
masło 1,5 kostki
cukier 200 g

Dodatkowo

delicje 1 opakowanie
gotowa masa cukrowa
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na Chrzest

Kroki postępowania

1
Pieczemy dwa biszkopty. Podane składniki są na jeden krążek.
Białka ubijamy mikserem razem z cukrem. Następnie miksując dodajemy żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i łyżkę wody. Delikatnie mieszamy mikserem. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 C) i pieczemy 20 minut - do t.zw suchego patyczka
Krok 1 - Tort na Chrzest foto
2
Placek kokosowy. Białka ubijamy z cukrem dodajemy kokos i mąkę. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 C przez 20 minut.
Krok 2 - Tort na Chrzest foto
3
Gotowe krążki studzimy i odkładamy.
Krok 3 - Tort na Chrzest foto
4
Przygotowujemy krem. Sok z brzoskwiń dopełniamy wodą do 1/2 litra i gotujemy z cukrem. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklance wody, dodajemy żółtka i miksujemy. Wlewamy do gotującego się soku z brzoskwiń. Budyń studzimy.
Krok 4 - Tort na Chrzest foto
5
Masło ucieramy następnie dodajemy stopniowo masę budyniową.
Krok 5 - Tort na Chrzest foto
6
Na placku biszkoptowym smarujemy połowę kremu budyniowego a na nim układamy delicje
Krok 6 - Tort na Chrzest foto
7
Do pozostałej masy dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Krok 7 - Tort na Chrzest foto
8
Na rozsmarowanej 1 warstwie masy kładziemy krążek kokosowy.
Krok 8 - Tort na Chrzest foto
9
Na krążku kokosowym smarujemy kremem z brzoskwiniami.
Krok 9 - Tort na Chrzest foto
10
Masę przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptowym
Krok 10 - Tort na Chrzest foto
11
Tort smarujemy kremem maślanym:
Krem maślany:
Do białek dodać szczyptę soli i lekko roztrzepać mikserem. Dodać do nich cukier i umieścić naczynie nad garnkiem z wrzącą wodą, ubijać mikserem lub ręcznie do momentu rozpuszczenia cukru. Zdjąć naczynie z garnka i odstawić do przestygnięcia, następnie ubijać mikserem do momentu aż białka będą bardzo gęste.
Masło dobrze utrzeć i dodać ubite białka – dobrze wymieszać mikserem (jeżeli masa podczas ubijania z masłem się zwarzy to należy się nie przejmować tylko miksować dalej ponieważ po chwili wróci do normy)
Krok 11 - Tort na Chrzest foto
12
Tort udekorowałam kremem maślanym i masą cukrową
Krok 12 - Tort na Chrzest foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 19.08.2016 10:07
bardzo ladny torcik:-)
Janina 05.05.2016 19:13
Śliczna dekoracja;))
berys18 05.05.2016 09:17
śliczny tort
Krystyna32 05.05.2016 07:54
wspaniały tort
MAR3STA 04.05.2016 23:45
Śliczny torcik
gosia1988 04.05.2016 22:16
Piękny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak