Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie rożki z serem

5.0
(208)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rożki z twarogiem to bardzo prosty deser, który przygotujecie w mgnieniu oka. Mogą być one świetną alternatywą dla drożdżówek z białym serem, ale bez konieczności wyrabiania drożdżowego ciasta i długiego czekania. Koniecznie wypróbujcie! 

Składniki:

ciasto

ciasto francuskie 1 opakowanie

Farsz

twaróg 250 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 2 łyżki

oraz

białko 1 sztuka
cukier 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie rożki z serem

Rożki z twarogiem przygotowane z użyciem ciasta francuskiego to szybka, smaczna i słodka przekąska, której ciężko się oprzeć. By ją przygotować, wystarczy że rulon gotowego ciasta francuskiego potniecie na równe, kwadratowe elementy, na rogi których wyłożycie twarogową masę i zamknięcie je pozostałą częścią ciasta. Ser biały wykorzystany do nadziania rożków z twarogiem, przygotowuje się podobnie jak w nadzieniu do naleśników, dodając do niego żółtko, które nie tylko odpowiada za piękny kolor sera ale również spaja wszystkie składniki.

Kroki postępowania

1

Ciasto francuskie pokroić na 6 dużych kwadratów. W jednym rogu zrobić 2-3 nacięcia.

Krok 1 - Francuskie rożki z serem foto
2

Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i żółtko, dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Francuskie rożki z serem foto
3

Farsz nakładać na połowę ciasta, przykryć naciętym rogiem, zlepić.

Krok 3 - Francuskie rożki z serem foto
4

Roztrzepanym białkiem posmarować wierzch ciasta, posypać cukrem.

Krok 4 - Francuskie rożki z serem foto
5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20-25 minut.

Wystudzić na kratce.

Krok 5 - Francuskie rożki z serem foto

Kombinacja sera białego z kruchym ciastem francuskim to ciekawe połącznie struktur i smaków. Rożki z ciasta francuskiego z nadzieniem twarogowym to doskonały sposób na szybki deser czy przekąskę, która zaspokoi łaknienie na zjedzenie czegoś słodkiego. Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na dana z dodatkiem twarogu w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ADAMM 23.12.2023 01:56
Fajne. Najtrudniej jest zrobić równe przekątne:)
Asia 12.08.2022 20:23
Wyszły mi super zamiast cukru dodałam golden syrop i na górę migdały i cukier brązowy
Doradca Smaku 16.08.2022 15:09
Super, gratuluję :)
Alex_M 06.05.2016 08:47
dawaj ciasto, ja zrobię :)
Habibi 05.05.2016 14:28
Ukochane rożki mojego męża ;) Już mu z miesiąc obiecuję, że upiekę ;) Chociaż mam kilka op. ciasta francuskiego w zamrażarce, to jakoś się zabrać nie mogę ;)
gusia1000 05.05.2016 13:49
Bardzo dobre.
Futka 05.05.2016 11:53
Przepyszne rożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak