Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

pieczywo tostowe 3-4 sztuk
oliwa aromatyzowana 2 łyżki

Warstwa ze szpinakiem

jogurt grecki 40 dag
szpinak świeży 100 g
łosoś wędzony plastry 80 g
cebula 1/2 sztuki
masło 2 łyżki
czosnek ząbki 2 ząbki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
sól i pieprz do smaku

Warstwa chrzanowa

śmietana 30% 220 ml
łosoś wędzony plastry 70 g
Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki
cukier 1 łyże
sok z cytryny 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
sól szczypta
koper świeży do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką

Kroki postępowania

1
Kromki chleba tostowego skropić aromatyzowaną oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco.
Krok 1 - Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką  foto
2
Foremkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć zimne chrupiące tosty.
Krok 2 - Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką  foto
3
Warstwa ze szpinakiem: Szpinak opłukać, osączyć na sicie, posiekać na desce razem z cebulką udusić na maśle, dodając, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić, żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość połączyć z jogurtem i z masą szpinakową ,
Krok 3 - Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką  foto
4
wyłożyć na tosty, wygładzić nożem.
Krok 4 - Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką  foto
5
Warstwa chrzanowa: Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli wymieszać z chrzanem oraz rozpuszczoną tak samo jak w poprzednim etapie żelatynę , dodać pokrojonego wędzonego łososia, całość wymieszać mikserem, piankę rozsmarować na warstwie jogurtowej, wygładzić, udekorować posiekanym koperkiem oraz plasterkami cytryny, chłodzić całą noc w lodówce. Smacznego!
Krok 5 - Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.05.2016 18:55
ciekawe :)
Lis 07.05.2016 12:19
Smakowity pomysł
Agnieszka-87-25 07.05.2016 11:51
smaczny jest
VioletoweKucharzenie 07.05.2016 10:59
z chęcią bym zjadła :-)
Wafelek2601 07.05.2016 09:13
Musi być super
Krzysztof15 07.05.2016 06:20
palce lizać
krokus 06.05.2016 23:14
ciekawy przepis
Iwusia 06.05.2016 23:10
smakowicie się zapowiada
ada.la 06.05.2016 21:54
ciekawy przepis
IKrakowianka 06.05.2016 21:18
świetny pomysł!
Babeczka35 06.05.2016 20:48
Super przepis:)
Konczi 06.05.2016 20:36
pysznie jak zawsze :)
Urszula Świeca 06.05.2016 20:20
Ciekawy przepis.))
Stenka 06.05.2016 20:17
ciekawy przepis
Motorek 06.05.2016 19:03
fajny przepis
cukiereczek 06.05.2016 18:33
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak