Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z kaszą jaglaną i smażonymi ziemniakami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 2-3 pęczki
ziemniaki ugotowane tłuczone do smaku
masło 3 łyżki
kasza jaglana 150 g
przyprawa uniwersalna do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa w płynie do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
wywar warzywny 2 litry

Porada

Zupę można zabielić mlekiem, śmietaną albo jogurtem naturalnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z kaszą jaglaną i smażonymi ziemniakami

Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie na sypko, odstawić do ostygnięcia.

Szczaw umyć, odsączyć i drobno pokroić - przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i udusić do chwili, aż szczaw zmieni kolor i znacznie zmniejszy objętość.
Zagotować wywar warzywny, dodać szczaw i całość doprawić warzywną przyprawą uniwersalną. Gotować na niewielkim płomieniu przez 15 minut, a następnie doprawić czosnkiem granulowanym i pieprzem.

Ziemniaki podgrzać na patelni, na mieszaninie masła i oleju, podlewając niewielką ilością wody, aby zmiękły. Następnie smażyć, niezbyt często mieszając, aby pod nimi wytworzyła się zrumieniona chrupiąca warstwa.

Do przygotowanej zupy dodać kaszę jaglaną rozdrobnioną widelcem i całość podgrzać. Rozlać do talerzy, a następnie dodać kilka łyżek smażonych ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak