Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO BISZKOPTOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, MIGDAŁAMI ORAZ KANDYZOWANYMI OWOCAMI

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
cukier 1 szkl

Krem

mleko 1,5 szkl
cukier 1 szkl
mąka tortowa 1 szkl
mleko 1,5 szkl
owoce kandyzowane 1 op.
masło 1 kostka
cukier waniliowy 1 op

wykonczenie

wiórki kokosowe
zapach waniliowy
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO BISZKOPTOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, MIGDAŁAMI ORAZ KANDYZOWANYMI OWOCAMI

BISZKOPT:
Z 6 białek ubijamy pianę, dodajemy szklankę cukru. Gdy piana jest ubita na sztywno dodajemy żółtka oraz 3 łyżki oliwy. Chwile mieszamy w mikserze. Dodajemy niewielkimi porcjami mąkę którą wcześniej należy przesiać, mieszamy ręcznie. Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy oliwą - przelewamy ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 220 .
KREM:
1,5 szl mleka wlać do garnka, drugie 1,5 szkl. mleka wlać do miski, przy czym pierw pół szklanki. Dodać cukier oraz mąkę - mieszać i dodawać stopniowo pozostałe mleko. Wszystko wymieszać i dodać do gotującego się mleka w garnku - gotować budyń. Ostudzić. Przełożyć do miski dodać kostkę masła, cukier waniliowy.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć krem w środku dodać owoce kandyzowane. Drugą połowę kremu posmarować na wierzch biszkopta.
Wiórki kokosowe zarumienić na patelni z łyzką masła cukrem waniliowym oraz zapachem waniliowym.
Wierzch biszkopta oraz boki obsypać wiórkami kokosowymi, nastepnie położyć płatki migdałów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 08.05.2016 22:02
Same pyszności w tym cieście

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak