Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe kieszonki ze szpinakiem camembertem oraz sosem cytrynowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka 1 podwójny
szpinak świeży garść
por kawałek
masło 2 łyżki
ser camembert 1/2 sztuki
sól i pieprz do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
olej do smażenia

Sos

jogurt grecki 200 ml
majonez 2 łyżki
skórka cytrynowa 1/2 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
szczypiorek do dekoracji
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Porada

Delikatne drobiowe mięso faszerowane duszonym szpinakiem i camembertem to wspaniała propozycja na codzienny jak i świąteczny obiad, smaku dopełnia dodatek sosu cytrynowego. Doda energii na cały dzień. Polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe kieszonki ze szpinakiem camembertem oraz sosem cytrynowym

Kroki postępowania

1
nadzienie: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w kostkę por , dusimy około 5 minut aż masło odparuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser kroimy na grubsze paski.
Krok 1 - Drobiowe kieszonki ze szpinakiem camembertem oraz sosem cytrynowym foto
2
Po chwili do pora dodajemy szpinak i przesmażamy całośc.
Krok 2 - Drobiowe kieszonki ze szpinakiem camembertem oraz sosem cytrynowym foto
3
Fileta z kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, myjemy, w każdej porcji robimy na środku nożem kieszonki , delikatnie aby nie przeciąć mięsa, oprószamy solą pieprzem i ziołową przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Drobiowe kieszonki ze szpinakiem camembertem oraz sosem cytrynowym foto
4
Kieszonki nadziewamy szpinakiem oraz serem, dociskamy lekko, aby nadzienie nie wypływało. Można spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso, smażymy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem na patelni do momentu aż będzie usmażone.
Krok 4 - Drobiowe kieszonki ze szpinakiem camembertem oraz sosem cytrynowym foto
5
Sos: Jogurt ucieramy z majonezem oraz skórką startą ze sparzonej cytryny, łączymy z sokiem cytrynowym, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą dodajemy posiekany drobno szczypiorek. Mięso układamy na talerzu podajemy z sosem i np. gotowanymi ziemniaczkami.
Krok 5 - Drobiowe kieszonki ze szpinakiem camembertem oraz sosem cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.05.2016 22:58
smakowite :)
Ola1984 11.05.2016 16:42
Mniam, wyglądają obłędnie :)
berys18 11.05.2016 13:06
wyglądają wspaniale
Ada-Gaba 10.05.2016 21:55
Super pomysł
IKrakowianka 10.05.2016 21:23
bardzo fajne danie
ada.la 10.05.2016 21:20
ciekawe danie
wyattearp 10.05.2016 20:51
pyszne jedzenie
Stenka 10.05.2016 20:26
smaczne danie
Wiktoria29 10.05.2016 19:51
fajny sposób na mięsko muszę spróbować
gosia561 10.05.2016 17:23
apetycznie to wygląda
cukiereczek 10.05.2016 16:32
idealne na obiad
AZgotuj 10.05.2016 15:32
lekkie i apetyczne :)
bertpvd 10.05.2016 13:11
świetny przepis !
bartek8585 10.05.2016 13:07
Takie dania są najlepsze!
tobi1989 10.05.2016 11:36
Super pomysł :)
Motorek 10.05.2016 09:10
bardzo fajne
ilka01 10.05.2016 09:07
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak