Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ziemniakami i pieczarką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 sztuka , młoda
ziemniaki 1,5 kg
cebule 3 sztuki
jajko 2 sztuki
sól i pieprz
masło klarowane
pieczarki 0,5 kg
sos
bulion warzywny 2 l
śmietana 30% 400 ml
sól i pieprz

Porada

Jarskie gołąbki z delikatnym farszem ziemniaczanym w smaku przypominającym kartacze. Chociaż są dość pracochłonne warto poświęcić czas na ich przygotowanie ponieważ są pyszne i syte.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ziemniakami i pieczarką

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy , myjemy.
1 kg. ziemniaków gotujemy w osolonym wrzątku , odcedzamy , odstawiamy do ostudzenia.
Krok 1 -  Gołąbki z ziemniakami i pieczarką foto
2
Resztę ziemniaków ścieramy na tarce o dużych oczkach , pozostawiamy na sitku by ociekły.
Krok 2 -  Gołąbki z ziemniakami i pieczarką foto
3
Cebulę kroimy w kostkę , szklimy na maśle klarowanym.
Krok 3 -  Gołąbki z ziemniakami i pieczarką foto
4
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę , dodajemy surowe ziemniaki , cebulę , jajka oraz sól i pieprz.
Wyrabiamy masę.
Krok 4 -  Gołąbki z ziemniakami i pieczarką foto
5
Kapustę parzymy 3-4 min w osolonym wrzątku , zdejmujemy liście , odkładamy parę do wyłożenia garnka.
Krok 5 -  Gołąbki z ziemniakami i pieczarką foto
6
Pieczarki obieramy , przekrawamy na pół.
Na liście kapusty kładziemy po 2 łyżki ziemniaków oraz 2 połówki pieczarki.
Krok 6 -  Gołąbki z ziemniakami i pieczarką foto
7
Zwijamy gołąbki zakładając boczne liście na farsz a następnie zwijamy w rulon.
Krok 7 -  Gołąbki z ziemniakami i pieczarką foto
8
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane , obsmażamy gołąbki na rumiano'
Odłożonymi liśćmi kapusty wykładamy garnek , układamy ścisło gołąbki.
Krok 8 -  Gołąbki z ziemniakami i pieczarką foto
9
W oddzielnym garnku zagotowujemy bulion , łączymy ze słodką śmietanką , solą i pieprzem.
Krok 9 -  Gołąbki z ziemniakami i pieczarką foto
10
Sosem zalewamy gołąbki.
Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 h.
Krok 10 -  Gołąbki z ziemniakami i pieczarką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 15.05.2016 19:16
Dziękuję i polecam serdecznie. Farsz ziemniaczany smakuje podobnie do kartaczy :)
Justi2401 14.05.2016 10:45
Takich jeszcze nie próbowałam, wyglądają pysznie :)
Grazyna0211 14.05.2016 10:04
smaczne gołąbki
krokus 13.05.2016 22:16
jeszcze takich nie jadłam, smacznie wyglądają
afrodyta 13.05.2016 21:46
Uwielbiam gołąbki, ale takich jeszcze nie jadłam.
halina17 13.05.2016 20:42
Dobre gołąbki.
2milutka 13.05.2016 19:46
fajna propozycja :)
Benita 13.05.2016 17:03
a ja miałam dziś szaloną ochotę na gołąbki
agnieszka214 13.05.2016 17:01
Muszą smakować pysznie
Malinka 13.05.2016 16:33
Musiały smakować... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak