Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bryndzové pirohy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 g
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
mleko ciepłe około 1 szklanka
sól 1 płaska łyżeczka

FARSZ

ziemniaki w łupinach 1 kg
bryndza 300 g (najlepiej twarda i krucha)
cebula biała 1 szt.
masło do smażenia
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bryndzové pirohy

Kroki postępowania

1
Bryndzové pirohy czyli pierogi ruskie w wersji słowackiej. Czym różnią się od polskich? Podobnie jak u nas, w każdym regionie przygotowuje się je inaczej. Jedak często w przepisach na słowackie pierogi pojawia się ciasto z dodatkiem ziemniaków lub skrobi ziemniaczanej. Wypróbowałam tę drugą wersję i przyznam, że ciasto jest świetne! Jest elastyczne, doskonale się lepi, nie wysycha, a do tego jest bardzo smaczne. Farsz przygotowany jest z ziemniaków ugotowanych w mundurkach oraz bryndzy, co podkreśla ich odmienność od klasycznych, polskich pierogów ruskich ;D

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie ziemniaki studzimy, odpowiednio odparowujemy, obieramy, tłuczemy i dodajemy do nich pokruszoną bryndzę oraz podsmażoną na maśle cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

* ziemniaki gotowane w mundurkach są mniej wodniste, co jest istotne w farszu pierogowym.
Krok 1 - Bryndzové pirohy foto
2
Obie mąki przesiewamy, dodajemy sól, olej rzepakowy oraz dość ciepłe mleko i energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy je na około 15 minut, aby mogło "odpocząć".
Krok 2 - Bryndzové pirohy foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki. Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu.
Krok 3 - Bryndzové pirohy foto
4
Pierogi lepimy i układamy je na lnianej ściereczce. W tym czasie zagotowujemy także wodę w garnku.
Krok 4 - Bryndzové pirohy foto
5
Pierogi wrzucamy partiami do lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki masła lub oleju i gotujemy je 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Nastepnie wyciagamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odparowujemy.

Gotowe bryndzové pirohy podajemy z ulubioną okrasą np. stopionym masełkiem, podsmażoną cebulką lub skwarkami.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Bryndzové pirohy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 15.05.2016 12:31
Super nadzienie ..
KORAL 14.05.2016 00:08
Bardzo lubię takie propozycje..pycha
krokus 13.05.2016 22:16
fajne i smaczne
Wiktoria29 13.05.2016 21:39
Wyglądają mega apetycznie
Wacław 13.05.2016 21:18
lubie ruskie pierogi
IZABELA29 13.05.2016 21:12
Wow pysznosci
cukiereczek 13.05.2016 19:59
ale man smaka na takie pierogi
Ola1984 13.05.2016 19:42
Pysznie wyglądają te pierogi :)
Konczi 13.05.2016 18:03
pysznie zaprezentowane !
2milutka 13.05.2016 17:46
obłędne, wow!
noninka77 13.05.2016 17:09
Pyszności!
Benita 13.05.2016 17:02
taki obiad można jeść codziennie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak