Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy kopiec kreta
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z mąką, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masę kakaową i ponownie wymieszać. Pianę z białek delikatnie wmieszać w masę.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180stC 25 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia.
Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Na ostudzonym spodzie narysować ostrym nożem okrąg 1 cm od brzegu. Łyżką wyjąć ciasto na głębokość ok. 0,5 cm. Okruszki odstawić na bok. Na dnie układać plasterki truskawek i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu.
Truskawki na krem zmiksować blenderem na mus. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz 2 opakowaniami fixu. Dodać mus z truskawek oraz opakowanie fixu i ponownie ubić. Krem układać na cieście, tworząc kopułę. Okruszki ciasta przyklepać do kremu, tak aby całe ciasto było pokryte okruszkami. Gotowe ciasto włożyć na całą noc do lodówki.