Przepis i sposób przygotowania na: Spagetti z mięsnymi klopsikami
Ugotowane ziemniaki przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do ziemniaka.
Do miski dodać mięso mielone, jajko, bazylię oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
NA talerzu lub na stolnicy rozsypać mąkę. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi z masy mięsnej formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w mące.
Na patelni podgrzać oliwę a następnie na średnim ogniu smażyć mięsne kulki, często mieszając tak aby się usmażyły z każdej strony.
Makaron spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Do brytfanki przełożyć usmażone pulpeciki. Dodać pomidory z puszki, sól i pieprz do smaku. i chwilkę dusić.
Na talerzu najpierw układać makaron, klopsiki z sosem i posypać wszystko startym parmezanem.
Można przystroić świeżymi listkami bazylii.
Smacznego.