Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone gołąbki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gołąbki

kapusta włoska 2 średnie główki
ryż długoziarnisty 3 szkl
mięso mielone wieprzowe 1 kg
cebula 1 szt
smalec 2 łyżki

przyprawy

sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone gołąbki

Kapustę myjemy,wycinamy głąb i wkładamy do wrzątku, oddzielamy po kolei liście i te, które zmiękną wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Z liści usuwamy zgrubienia.
Ryż płuczemy i wkładamy do 6 szklanek osolonego wrzątku, gotujemy do miękkości , od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarł nam do dna. Gdy wchłonie wodę można wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem około 10 minut żeby doszedł. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na łyżce smalcu.
Ryż wykładamy do dużej miski, dodajemy cebulę i czekamy, aby trochę wystygł. Do letniego dodajemy mięso mielone sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz zawijamy w liście kapusty i układamy ciasno w brytfannie. Pozostałymi liśćmi przykrywamy wierzch potrawy, wlewamy 1/2 szklanki wody i wkładamy pozostały smalec,rozkładając po trochę dookoła. Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę w 180*C. Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

afrodyta 02.05.2016 20:47
Uwielbiam gołąbki :-)
marcia7 02.05.2016 18:34
takie są najlepsze
Bernadeta1 02.05.2016 17:51
bardzo lubię gołąbki, pychotka takie jedzonko
w mojej kuchni 02.05.2016 16:23
pyszne gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak