Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone gołąbki
Ryż płuczemy i wkładamy do 6 szklanek osolonego wrzątku, gotujemy do miękkości , od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarł nam do dna. Gdy wchłonie wodę można wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem około 10 minut żeby doszedł. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na łyżce smalcu.
Ryż wykładamy do dużej miski, dodajemy cebulę i czekamy, aby trochę wystygł. Do letniego dodajemy mięso mielone sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz zawijamy w liście kapusty i układamy ciasno w brytfannie. Pozostałymi liśćmi przykrywamy wierzch potrawy, wlewamy 1/2 szklanki wody i wkładamy pozostały smalec,rozkładając po trochę dookoła. Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę w 180*C. Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.