Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 40 dkg
drożdże 2 dkg
mleko 1 szkl
cebula 1 szt
mąka pszenna 2 szkl
cukier 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaczki

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać, dodać drożdże , rozpuścić. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko z drożdżami , szczyptę soli, cukier i olej. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem aby wyrosło
Krok 1 - Cebulaczki foto
2
Cebulę obrać pokroić w krążki.
Krok 2 - Cebulaczki foto
3

Twaróg utrzeć z jajkiem i tłuszczem dodając szczyptę soli, dodać cebulę. Doprawić pieprzem, kminkiem i solą. Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę , zagnieść, rozwałkować na grubość około 1 i 1/2 cm Wyciąć niewielkie krążki.Koła ułożyć na formie wyłożonej papierem pergaminowym. Na ciasto wyłożyć masę serową. Pozostawić na około 10 min do wyrośnięcia. Cebulaki piec na złoty kolor w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Krok 3 - Cebulaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 02.05.2016 23:16
Pyszności.
RenataZ-et 02.05.2016 21:30
bardzo lubię
MAR3STA 02.05.2016 21:16
Smaczna się szykuje kolacja
Motorek 02.05.2016 21:08
wyglądają super
jasiek 02.05.2016 19:19
najlepszy do piwka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak