Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowy sernik Zewy
Kroki postępowania
CIASTO :
Do misy robota z końcówką do siekania wrzucić i wsypać składniki i połączyć je najlepiej używając funkcji pulsacyjnej.
Wyjąć ciasto, szybko zagnieść i włożyć do woreczka a potem do zamrażarki aby się dobrze schłodziło.
MASA SEROWA :
Jajka oddzielić od żółtek i utrzeć żółtka z obydwoma cukrami.
Potem dodać kaszę i budyń i jeszcze chwilę mieszać.
Następnie dodawać porcjami serek i wymieszać aż się wszystko połączy.
Białka ubić na sztywno, dodać odrobinę piany do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Dodać resztę piany i za pomocą szpatułki do ciasta wymieszać masę serową z białkami.
Kilka łyżek masy odjąć i dodać kakao i wymieszać.
WYKONANIE :
Ciasto wyjąć z zamrażarki i podzielić na dwie części.
Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dociskając do dna blaszki o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i całe dno pokrywając ciastem, uklepać.
Następnie wyłożyć resztę masy jasnej i znowu wyłożyć kleksy.
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę do 70 minut w zależności od piekarnika.
( Na dno piekarnika należy ustawić naczynie z wodą ).
Upieczony sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Gdy wystygnie dodatkowo wstawić do lodówki aby się ściął.