Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z musli

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 75 g
woda 150 g
mąka żytnia typ 720 150 g

namaczanka

płatki śniadaniowe musli 100g
nasiona chia 2 lyzki
złote siemię lniane 2 łyżki
wrzątek 300 g

ciasto wlasciwe

mleko 250 g
woda 300 g
mąka żytnia typ 720 750 g
mąka pszenna typ 2000 200 g
słonecznik łuskany 4 lyzki
oliwa 2 lyzki
sól 1,5 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z musli

Kroki postępowania

1

Do miski wrzucić składniki na zaczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z musli foto
2

Przygotować namaczankę: wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić do wystudzenia.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z musli foto
3

Na drugi dzień do misy robota wlać mleko, wodę, oliwę, dodać namaczankę.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z musli foto
4

Wrzucić cały zaczyn i słonecznik.
Krok 4 - Chleb na zakwasie z musli foto
5

Następnie dodać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb na zakwasie z musli foto
6

Ciasto przełożyć do keksówek (3 małe) wyścielonych papierem do pieczenia, wyrównać, oprószyć mąką. Przykryć i odstawić na 2-2,5 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut. Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chleb na zakwasie z musli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 24.05.2016 11:13
Chętnie zjadłabym kromeczkę :)
Wiktoria29 23.05.2016 21:33
muszę taki zrobić
krokus 23.05.2016 21:27
pyszny chlebek
Agnieszka-87-25 23.05.2016 18:42
wspaniałe pieczesz pieczywo :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak