Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z kurczaka ze szparagami, papryką i młodą marchewką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójny
szparagi zielone 10 sztuk
marchew młoda 1 pęczek
papryka żółta 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 500 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
majeranek 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
cukier do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczaka ze szparagami, papryką i młodą marchewką

1. Filet myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w paseczki, wrzucamy do miski. Dodajemy pół łyżki słodkiej papryki, majeranek, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Mięso mieszamy z przyprawami i odstawiamy na 10 minut.

2. W tym czasie szparagi obieramy z łusek, odcinamy zdrewniałe końce, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w dość grube plasterki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szparagi i marchew, podsmażamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy paprykę, smażymy 2 minuty. Wrzucamy kurczaka i smażymy na rumiano (około 5 minut). Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą i pół łyżki słodkiej, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i cukier (niewielką ilość do smaku). Dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 24.05.2016 22:11
same pyszności
Babeczka35 24.05.2016 21:43
Pyszne danie.
Urszula Świeca 24.05.2016 19:58
Wspaniała potrawka.))
bertpvd 24.05.2016 14:46
pyszna potrawka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak