Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z keksówki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 25 dkg
drożdże 3 dkg
cukier 1/4 szkl
mleko ciepłe 1 szkl
żółtko jajek 2 szt
masło 5 dkg
skórka z cytryny 1 łyżeczka

Lista składników

żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z keksówki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski . Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodając 2 łyżki mleka, wymieszać, dodać troszeczkę mąki, przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Makowiec z keksówki foto
2
Do mąki dodać żółtka, skórkę z cytryny , resztę cukru, mleko , rozpuszczony tłuszcz, rozczyn. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Makowiec z keksówki foto
3
Przygotować formę prostokątną o rozm. 11x29cm, wysmarować tłuszczem . Wyrośnięte ciasto uformować w kształcie prostokąta, pośrodku położyć masę makową, zlecić brzegi, włożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem . Wstawić do piekarnika piec około 30 min w 180 stopniach.
Krok 3 - Makowiec z keksówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 29.05.2016 14:15
Pyszny makowiec:)
gusia1000 29.05.2016 11:28
Dobre ciasto.
bertpvd 29.05.2016 10:45
pyszny makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak