Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt x 3

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
sól 1 szczypta

Krem tiramisu

śmietana 30% 600 ml
cukier puder 3 łyżki
masa krówkowa 3 łyżki ( smak tiramisu)
serek mascarpone 250 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
gorąca woda 1/2 szklanki

Krem z brzoskwiniami

śmietana 30% 800 ml
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
gorąca woda 1/2 szklanki
brzoskwinie w puszce

Poncz

syrop brzoskwiniowy
sok z cytryny
cukier
aromat rumowy

Krem maślany

masło 500 gram
cukier puder 2 szklanki
cytryna 2 sztuki
aromat rumowy

Dodatkowo

czekolada gorzka 25 gram
barwnik spożywczy do ciast
kwiatki cukrowe
galaretka truskawkowa 1/2 sztuki
galaretka cytrynowa 1/2 sztuki
galaretka agrestowa 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą. Partiami dodawać cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Dodawać po jednym żółtku a na koniec mąkę z proszkiem. Wymieszać i wyłożyć do formy ( 24/36 cm)wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temp. 180 stopni. Z zimnego biszkopta ściąć górną warstwę. Upiec takie trzy biszkopty.
Krok 1 - Tort urodzinowy        foto
2
W jednym biszkopcie wyciąć osiem kółek.
Krok 2 - Tort urodzinowy        foto
3
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody, każdą w osobnym naczyniu. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Krok 3 - Tort urodzinowy        foto
4
Syrop z brzoskwiń uzupełnić wodą tak żeby było 1.5 szklanki płynu. Wcisnąć sok z jednej cytryny, dodać aromat i jeżeli trzeba to cukru do smaku. Odmierzyć 1/2 szklanki i nasączyć pierwszy biszkopt.
Krok 4 - Tort urodzinowy        foto
5
Krem tiramisu: Zimną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier, serek i masę krówkową. Zmiksować i na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Szybko wymieszać i wylać na pierwszy biszkopt.
Krok 5 - Tort urodzinowy        foto
6
Przykryć biszkoptem z otworami. W otwory włożyć po łyżeczce pokrojonych brzoskwiń i po łyżce każdej tężejącej galaretki. Połową pozostałego ponczu nasączyć biszkopt i wycięte kółka.
Krok 6 - Tort urodzinowy        foto
7
Kółkami przykryć galaretkę. Krem z brzoskwiniami: Zimną śmietanę ubić, dodać serek, cukier i zmiksować. Wlać rozpuszczoną żelatynę, szybko wymieszać i dodać pokrojone brzoskwinie. Wymieszać, wyłożyć na biszkopt z kółkami i przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.
Krok 7 - Tort urodzinowy        foto
8
Masa maślana: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać sok i aromat. Posmarować górę i boki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i narysować kontury samolotu. Wypełnić odpowiednio zabarwionym kremem lub udekorować według uznania.
Krok 8 - Tort urodzinowy        foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 30.05.2016 08:24
Uroczy torcik :)
gusia1000 30.05.2016 00:02
Na pewno smaczny.
Janina 29.05.2016 22:06
Super torcik;))
Wafelek2601 29.05.2016 21:28
Piękny tort
agnieszka214 29.05.2016 20:57
Pyszny torcik
ada.la 29.05.2016 20:54
śliczny torcik
Maridka19 29.05.2016 20:41
Piękny torcik :)
Babeczka35 29.05.2016 18:29
Śliczny torcik.
IZABELA29 29.05.2016 18:24
Cudny torcik
Krzysztof15 29.05.2016 18:22
super wygląda
Lis 29.05.2016 17:49
Cudowny tort:)
Bernadeta1 29.05.2016 17:28
super się prezentuje
mirosława4 29.05.2016 16:02
piękny torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak