Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg pieczony w folii w marynacie imbirowej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 2 szt
imbir 1 kawałek
por 1 kawałek
masło 2 łyżki
koperek kilka gałązek
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
cytryna 1 szt
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony w folii w marynacie imbirowej

Kroki postępowania

1
Ryby dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 1 - Pstrąg pieczony w folii w marynacie imbirowej foto
2
Natrzeć pstrągi solą, pieprzem cytrynowym oraz startym na tarce imbirem. Skropić oliwą z oliwek, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 2 - Pstrąg pieczony w folii w marynacie imbirowej foto
3
Włożyć do środka ryby kawałki masła, koperek oraz plasterki pora i cytryny. Na wierzchu też położyć gałązkę koperku, cytrynę i masło.
Krok 3 - Pstrąg pieczony w folii w marynacie imbirowej foto
4
Zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Pstrąg pieczony w folii w marynacie imbirowej foto
5
Rozchylić folię aluminiową, podkręcić temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 10 minut. Podawać na przykład z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego :)
Krok 5 - Pstrąg pieczony w folii w marynacie imbirowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 12.08.2016 07:39
Pyszna rybka :)
w mojej kuchni 30.05.2016 00:19
same pyszności do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak