Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti bolognese z rukolą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kg (z szynki lub łopatki)
cebula 1 duża
rukola 200 g
passata pomidorowa 0,8 l
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
makaron spaghetti 400 g
mozzarella 1 kula

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti bolognese z rukolą

1. Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju. Wrzucamy mięso, dodajemy czosnek, paprykę słodką, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż mięso nie będzie surowe (ok. 5-7 minut)

2. Mięso zalewamy passatą pomidorową. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy, aby smaki się przegryzły przez 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy umytą rukolę, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.

3. Gorącym sosem polewamy ugotowany makaron. Posypujemy startą mozzarellą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak