Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO KINDER COUNTRY

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jaja 6 szt.
mąka 3/4 szkl.
cukier puder 3/4 szkl.
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki

KREM

mleko w proszku 2 szkl.
mleko 3,2% 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
masło 250 g.
ryż preparowany 3 szkl. ( w miodzie )
cukier 3 łyżki

DODATKOWO

ryż preparowany 1 szkl.
czekolada mleczna 100 g.
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO KINDER COUNTRY

1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać szpatułką, aż powstanie gładka, puszysta masa. Przelać do formy 24x24 cm.wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 25-30 min, do suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Krem: Mleko w proszku zmiksować z miękkim masłem na puszystą masę ( ważne, aby masło było miękkie, inaczej masa może zważyć się lub powstaną grudki ). Mleko zwykłe zagotować z cukrami. Odstawić do ostudzenia. Wlać do masy z mleka w proszku. Zmiksować. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać szpatułką ( nie mikserem, ponieważ może nam się zrobić masło z kremówki ). Na koniec wsypać ryż w miodzie. Wymieszać.
3. Przekładanie: Biszkopt delikatnie przekroić na 3 blaty. Blat pierwszy przełożyć 3/4 kremem. Przykryć drugim blatem ciasta, wysmarować powidłami, przykryć ostatnim blatem, który wyłożyć pozostałym kremem. Posypać ryżem w miodzie i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wstawić do lodówki na noc.

UWAGI:
Jeśli ktoś nie ma ryżu preparowanego w miodzie, może zastąpić go pszenicą w miodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.07.2016 08:27
Wspaniałe ciasto.
MałaMi89 02.06.2016 10:42
Popularne się zrobiły ostatnio ciasta o tej nazwie :) aż chyba i ja spróbuję swoich sił :D
Bernadeta1 01.06.2016 19:22
pysznie się prezentuje
dodi 01.06.2016 11:56
ale cudeńko, pycha
Ola1984 01.06.2016 08:05
Bajeczne, niezwykle smakowite ciasto :)
Franciszek 01.06.2016 00:29
pyszne ciasto
bartek8585 31.05.2016 23:56
extra!!! Zapisuję Twój pomysł
Renata9 31.05.2016 21:26
Bardzo smaczne ciacho :-)
Kolorowa 31.05.2016 21:26
Ciekawy przepis ;)
Wiktoria29 31.05.2016 20:57
obłędne.......
Janina 31.05.2016 20:38
Super pyszne ciacho;))
Mama niejadka 31.05.2016 20:36
Przepyszne ciasto
Malinka 31.05.2016 20:30
Mega apetyczne ciacho!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak